Logo Poolvos png

Wat is de beste vloerisolatie en waarom?

De Rd-waarde (Resistance declared value) is een isolatiewaarde die verwijst naar de warmteweerstand van een materiaal. Dit wordt uitgedrukt in m²K/W. Door alle Rd-waardes op te tellen, krijgen we de Rc-waarde, die verwijst naar de isolatiewaarde van een gehele constructie, zoals je vloer of dak. Wilt je meer weten over de Rd-waarde, en waar je op moet letten als je je woning goed wilt laten isoleren? Lees dan mee in dit artikel!  

Wat is Rd-waarde?  

We vertelden je zojuist al dat Rd-waarde voor Resistance declared value staat. Het verwijst naar de warmteweerstand van één materiaal, zoals vloerisolatie. Wanneer je bijvoorbeeld een offerte opvraagt voor isolatie in huis, dan is het handig om je te laten informeren over de Rd-waarde. Zo weet je zeker dat je geen appels met peren vergelijkt. Over het algemeen geldt dat de isolatie krachtiger is naarmate de Rd-waarde toeneemt. 

Rd-waarde versus Rc-waarde 

Bij het vergelijken van isolatiematerialen, kom je mogelijk wat sneller de term Rc-waarde tegen. Dit staat voor Resistance construction value en verwijst naar de warmteweerstand van een gehele constructie. We zien deze term dan ook vaak terugkomen als het gaat om thermische isolatie en energie-efficiëntie. We schetsen het verschil graag aan de hand van een voorbeeld met vloerisolatie. 

  • Rd-waarde vloerisolatie: verwijst naar warmteweerstand van isolatiemateriaal. 
  • Rc-waarde vloerisolatie: verwijst naar warmteweerstand van gehele vloer. 

Wat is een goede Rd-waarde? 

Je bent vast benieuwd naar wat dan een goede Rd-waarde is. Een minimale Rd-waarde van 3,5 wordt vaak geprefereerd als standaard voor goede isolatie, al hangt het er wel vanaf wat je precies wilt isoleren. Voorbeelden van materialen met een dusdanig hoge Rd-waarde zijn Tonzon, PIR, glaswol en vlas, die bijvoorbeeld van pas komen voor het goed isoleren van de vloer, muren en / of het dak. Milieu Centraal adviseert om minimale Rd-waarden te hanteren van 3,5 voor vloer en 5,8 voor dak. 

Let ook op de Rc-waarde! 

Om geen appels met peren te vergelijken let je dus op de Rd-waarde, maar we vinden het belangrijk om aan te geven dat je ook zeker op de Rc-waarde moet letten. Een materiaal kan namelijk nog zo’n hoge Rd-waarde hebben, maar als het niet de beste oplossing is voor je woning (of onvakkundig geïnstalleerd wordt), dan wil die hoge Rd-waarde nog steeds niet alles zeggen. Voor nieuwbouw worden bijvoorbeeld vaste normen voor de Rc-waarden gehanteerd, namelijk 3,7 voor vloer, 4,7 voor gevel en 6,3 voor dak. De totale isolatie die nodig is voor een energieneutrale woning wordt gesteld op 6 tot 10 Rd-waarde. 

Voorbeeld: vloer Rd-waarde verhogen 

Laten we eens kijken naar wat het aanbrengen van vloerisolatie met een hoge Rd-waarde, kan doen voor de Rc-waarde van de totale vloer. Bij De Poolvos zijn we gespecialiseerd in vloerisolatie en zetten we in op topmerken als Tonzon en PIF, die een hoge Rd-waarde hebben. Zo heeft Tonzon van 10 centimeter een Rd-isolatiewaarde van liefst 3,5. De Rc-waarde, die weergegeven wordt in m²K/W, ligt hoger. Door kwalitatief materiaal en vakkundige installatie kan de Rc-waarde naar 5,3 verhoogt worden! 

VERHOGING: Bij oude woningen zijn de verschillen na isolatie gigantisch. Zo kan de Rc-waarde van een jaren ’80 woning al snel stijgen van 1,3 naar 5,3! 

Hoe komt de Rd-waarde tot stand?  

Al die cijfertjes, misschien vind je dat erg interessant! Maar het kan ook zo zijn dat je gewoon benieuwd bent naar hoe zo’n getalletje nou tot stand komt. En dan hebben we het niet over uitleg van de formule, maar over factoren die de Rd-waarde beïnvloeden. Dat komt eigenlijk allemaal neer op de mate van reflectie. Hoe hoger de reflectie, hoe hoger de Rd-waarde. En die mate van reflectie wordt dan weer beïnvloed door de volgende factoren: 

  • Kleur: hoe lichter het materiaal, hoe meer reflectie. 
  • Textuur: hoe gladder het oppervlak, hoe meer reflectie. 
  • Afwerking laag: bepaalde coatings verhogen de reflectie. 
  • Materiaal: ieder materiaal heeft bepaalde reflecterende eigenschappen van zichzelf. 
  •  Vervuiling: hoe schoner het materiaal, hoe beter de reflectie. 

Rd-waarde berekenen? De Poolvos! 

We snappen best dat alle informatie rondom de Rd-waarde en Rc-waarde nog best ingewikkeld is. Wil je gewoon weten wat de beste isolatie is voor je woning, zonder dat je lastige berekeningen hoeft te maken? Dan ben je bij De Poolvos aan het juiste adres.  

Wij zijn gespecialiseerd in het plaatsen van kwalitatieve vloerisolatie met uitstekende isolatiewaarden, zodat je je huis energievriendelijker maakt. Dit kan je tot wel 30% per maand schelen op de energierekening, een goede investering voor lange termijn.  

Direct vrijblijvende offerte

Meer weten, benieuwd naar specifieke informatie over de Rd-waarde en Rc-waarde voor je vloer, of wil je direct een vrijblijvende offerte aanvragen? Neem contact met ons op en kies voor een uitstekende Rd-waarde en Rc-waarde voor jouw vloerisolatie en vloer!